dissabte, 23 de novembre del 2019

CLINICA SABATÉ






Tipus: Clínica
Període: 1915
Autor: Josep Mª Vaquer i Urquizu
Situació: Plaça Alfons XI , 7 Tortosa
Estil: Neoegipci





En un lateral de la plaça Alfons XII –L’epicentre de l’eixample burges de Tortosa- s’hi erigeix un singular edifici d’estil modernista de planta baixa i quatre pisos, tot i que el darrer és un afegit posterior sense cap valor artístic. Projectat per Josep Mª Vaquer i Urquizu, mestre d’obres titulat l’any 1888,  i construïda en 1915 presenta una profusa ornamentació escultòrica amb motius directament extrets de l’art egipci. La decoració és un intent de recuperar l’extravagància orientalista en un moment en el que aquesta corrent era força criticat pel Noucetisme. Per  això, sembla que aquest llenguatge formal estigués fora de lloc, fins i tot passat de moda,en opinió dels seus coetanis, tot  i que no  haurien  expressat el  seu  enuig  a com  ho  havien  fet  amb la casa  Xina dels germans Guardiola. Tantmateix podem considerar-lo un cas únic en el  context  Català ja que  existeixen molt pocs exemples d’edificis exempts d’estil Neoegipci que no  siguin  monuments funeraris. 

En la façana principal son visibles, a banda i banda del portal d’accés, dues figures escultòriques monumentals en forma d’esfinxs alades,  obra de l’escultor local  Arnaldo  Alemany  Pi .  La planta baixa s’hi aprecien dues columnes cilíndriques amb capitells de la flors de lotus que sostenen un arquitrau rematat amb el bust en relleu d’una deessa egípcia. En les plantes superiors, visualment ordenades segons un poderós eix de simetria vertical,  les columnes continuen en forma de falses pilastres de fust pla que semblen emular les entrades pilones dels temples de l’època faraònica. 


L’edifici ha patit diverses reformes que l’han afectat relativament poc, preservant en l’actualitat gran part del seu aspecte originari. Tot i així l’acabament superior va desaparèixer amb l’ampliació d’un nou pis i el mirador sobre el xamfrà de la façana principal no s’ha conservat. Fins no fa gaire va ser la seu d’una clínica privada, fundada en 1916 pel Doctor Sabaté i posteriorment va allotjar la clínica Tortosa SA 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada