dilluns, 22 de juliol del 2013

CASA XINA


 
Tipus: Edifici  Residencial
Data:  1929
Autor: Joan  Francesc Guardiola Martínez    (1895-1962)
Situació: Carrer  Muntaner,  54
Estil: Esteticisme d'inspiració  Oriental
 

  
En una cruïlla de l'esquerra de Eixample s'aixeca aquest edifici espectacular projectat en 1929 per Joan Francesc Guardiola. Es tracte d'una construcció familiar ja que li encarregà el seu germà Fernando i realitza l'obra en col•laboració de l'altre germà, Salvador. Però aquest serà l'únic rastre del seu talent a Barcelona. Joan F. Guardiola, nascut a Sueca i titulat com arquitecte a Barcelona, treballarà poc a la ciutat comtal per que els seu estil, qualificat de "fallero" , no acabarà mai de reeixir.


L'obra de Joan Guardiola, disseminada arreu del país València, destaca per l'exageració de les formes i l'estridència dels colors. L'arquitecte, que va ser deixeble d'en Gaudí , va voler incloure en aquest edifici, anomenat impròpiament com a la "casa Xina", elements d'altres arquitectures que va tenir ocasió d'admirar en els seus múltiples viatges pel món. El resultat, però, no va ser el que ell hauria volgut obtenir. En la premsa de l'època sovintegen les desqualificacions de l'edifici definint-lo d'horrorós i, fins i tot, considerant-lo pitjor que els edificis Modernisme que aleshores eren titllats de "catedrals del mal gust".




Judicis de valor a banda, no hi ha dubte que la Casa Xina és difícil de catalogar. En alguns aspectes s'acosta a l'Art Deco, però introduint-hi un decorativisme efectista a partir dels recursos d'inspiració oriental: Les formes neoegípcies dels vanos de la cornisa que imiten la flor del papir, el pinacles que coronen el cos central de la façana que recorden vagament una pagoda o l'alternança cromàtica dels esgrafiats vermells i els medallons de coure en son els detalls més destacables.  






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada