dijous, 5 de setembre del 2019

CAN CARDONA


Tipus: Conjunt residencial
Període: 1888

Autor: Josep Graner i Prat (1844-1930)
Situació: Ctra. d’Arbúcies,  4-6
Estil: Neoàrab  




A la sortida de la població de Breda podem apreciar dos habitatges simètrics amb  una original ornamentació neoàrab. En el conjunt  hi destaquen els arcs de ferradura fistonats dels porxos i de la planta baixa, els mosaics ceràmics policromats i els finestrals geminats del frontal, separats per columnetes de fust llis i capitells de pedra, flanquejats per dos pilars coronats pels mateixos merlets esgraonats que voregen el taulat. 



Als laterals, tres obertures en arc de ferradura, la mida de les quals augmenta a mesura que ens acostem a la part posterior de cadascun dels dos cossos. A la part superior, respiralls de ceràmica. A la part posterior, una tribuna quadrada, coronada per un taulat amb trencadís de ceràmica i l’acabament del mur de contenció amb merlets esgraonats similars als de la façana. 



L’autor d'aquest conjunt residencial és Josep Graner i Prat, nascut a Casserres (el Berguedà) i titulat mestre d’obres en  1872. En la seva dilatada vida professional va redactar nombrosos projectes i n’executà gran part com a promotor, contractista o constructor tant a Barcelona com a altres poblacions de la seva àrea metropolitana, molt especialment  a Moncada i  Reixach on va exercir d’assessor urbanístic entre 1880 i 1918. Potser la seva obra més popular sigui la Casa Fajol, coneguda per la papallona de trencadís policromat  ostentosament visible a la façana d’aquest edifici situat a la Gran Via de les Corts Catalanes, molt a prop de la Plaça Espanya. 


Des del punt de vista estilístic,  Josep  Graner va participar dels corrents successives que es van implantar a Catalunya entre mitjan segle XIX i les primeres dècades del XX: Neoclassicisme, Historicisme, amb  breus incursions a l’exotisme Orientalista, Modernisme i Noucentisme, destacant en totes elles per la correcció arquitectònica i el bon ofici de la construcció.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada